Fotomuseum i Sverige

En av Sveriges idag mest kända utställningsplatser för fotografi är Fotografiska i Stockholm, men det finns en mängd andra museer och konsthallar runt om i landet som också har detta tema.

LandskronaMuseum1Fotografiska i Stockholm är “en internationell mötesplats om och för fotografi” och erbjuder vid sidan av flertalet olika utställningar varje år, men också en omtalad restaurang och butik. Här hålls en programverksamhet som innefattar allt från visningar till konserter och kurser. Tidigare så fanns i Stockholm också Fotografiska Museet, vilket var en del av Moderna museet, men då Moderna museet omorganiserades och flyttade till nya lokaler år 1998 upphörde Fotografiska Museet och samlingarna blev den del av Moderna museets ordinarie verksamhet.

I Sverige finns inget museum som visar fotohistoria, vilket Landskrona Foto Museum tänker ändra på. Landskrona Foto har en samling på 700.000 bilder, alla av fotografer som har varit verksamma i just Landskrona. Här kan besökaren se verk av Anton Hagaman, Emil Borg Mesch, Carl Christersson och många andra. Också Jean Hermansons alster kan beskådas, då Landskrona Foto förvärvade hans samlingar år 2014. De äldsta fotografierna är från senare delen av 1800-talet. Tanken är att museet skall innehålla en fotohistorisk utställning, fotosamling, forskningsavdelning och en enhet som arbetar för bevarandet samt ett bibliotek, visningar av aktuell samtidsfotografi och en programenhet.

På Fotomuséet i Osby så kan den som gillar kameror få sitt lystmäte stillat. Museet kallas “Sveriges första rena kameramuseum” och innehar runt 1300 kameror från olika tidsperioder och som använts inom olika områden.

Sundsvalls museum har ett fotoarkiv med cirka tre miljoner fotografier, glasplåtar och negativ. Här finns samlingar från firmorna Norrlandsbönder och Industribild AB, fotograferna Maria Kihlbaum, Paul Lindgren och Bo Schilling samt glasplåtssamlingar av N G Nilsson och Nils Sjöström. För dem som önskar att skänka eller låna ut bilder så önskar museet bilder från 1930- och 1940-talen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *