Ålands jakt- och fiskemuseum

Den som är intresserad av jakt, skärgårdsliv och fiske och har vägarna förbi Åland måste besöka Ålands jakt- och fiskemuseum. Museet har en fast utställning som innehåller objekt och konst från förr och nu. Ett stycke kulturhistoria som dokumenterar säljakten i området, livet på fiskelägena och notfisket som var en viktig näring för många ålänningar.

cycling_aland_islands_500Säljakten och notfisket är två utmärkande näringar för Åland. De första som kom till Åland och bosatte sig där var säljägare och jagade dag och natt under hela året med klubba, nät, harpun och senare bössa. Notfisket användes speciellt för strömmingsfisket, abborrfisket och gäddfisket. Noten kunde uppgå till en storlek av 200 meter på längden och 20 meter på djupet och drogs ut från båtar speciellt anpassade för detta, som till exempel notbåten.

Under sommaren 2017 kommer ett antal utställningar gästa jakt- och fiskemuseet. Pirjetta Branders utställning “Birdie” är en utställning med fågeln i fokus av denna Helsingfors-baserade konstnär som använder flera tekniker i sin konst. Denna utställning består av animationer och kommer att finnas på museet mellan 15 maj och 30 juni.

Pierre Abensur kommer att ställa ut sin fotoutställning “Subjective Trophies” med foton från jakt med fokus på jägarna. Denna utställning är ett samarbete med Finlands Jaktmuseum. Finlands Jaktmuseum kommer ha utställningen nu från 1 februari till 23 april och sedan kommer Ålands jakt- och fiskemuseum vara värd för utställningen mellan 1 juli och 31 augusti. Sist men inte minst kommer den lokala konstnären Anki Lind att ställa ut målningar under hela sommaren, från 15 maj till 31 augusti.

Museet är öppet just från 15 maj till 31 augusti under 2017 men kan också öppnas om det finns någon större grupp som är intresserad av att se den fasta utställningen. Det går buss från såväl Mariehamn som Eckerö till Käringsund där museet ligger och det är förstås beläget på en vacker plats, och tillgängligt för personer med rörelsehinder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *