Objektiv för jakt

När du är ute och fotograferar vid jakt bör du ha ett bra objektiv som är lämpat för uppgiften. Med motiv på långt håll och motiv som är i rörelse är det ingen lätt uppgift att fota, men det är kanske just därför som det är så roligt och utmanande. Dessutom kan passen ibland kännas långtråkiga och då är det underbart att ha en kamera till hands.

640px-Canon_90-300mm_camera_lensEtt objektiv ska ha tillräcklig räckvidd för att kunna göra motiven rättvisa. Till en början kanske man klarar sig med ett objektiv på 18-105 mm, men strax känner du nog att du behöver byta upp dig till något som klarar bättre avstånd. Många professionella fotografer eller entusiastiska amatörfotografer har ett objektiv på 55-200 mm, men det är inte ovanligt att använda objektiv på 300 mm, som till exempel ett 70-300 millimeters-objektiv eller till och med 400 mm som ett objektiv på 100-400 mm.

Frågan är ju också hur mycket man kan bära med sig. Ett större objektiv innebär ett tyngre objektiv. Ett objektiv på 70-200 mm kan väga till exempel 700 gram eller upp till 1,5 kg vilket inte är tokmycket, men knappast heller något du vill hålla upp i flera timmar. Objektiv på 100-400 mm behöver inte vara mycket tyngre, men ligger väl ofta över 1,5 kg i alla fall. Det finns serier av objektiv som är anpassade så att de är lätta.

Självklart är det också en kostnadsfråga och kvalitetsfråga. Ett större objektiv med samma kvalitet som ett lägre blir ju naturligtvis dyrare. Men hursomhelst så är det nog fråga om ett teleobjektiv när det gäller att fota fåglar och djur på långt håll, det vill säga ett objektiv med en brännvidd som är större än 80 mm.

Kanske är du mer intresserad av jakten i form av att fotografera jagandet, väntandet, skjutandet. Då kanske en vanlig digitalkamera är det som är mest lämpligt, en liten lätt kamera som du snabbt kan ta upp ur fickan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *