Tips för bra foton

Att fotografera är en konst och kräver erfarenhet och öga för motiv och komposition och så gäller det att vara på hugget där när det händer. Det gäller inte minst när du fotar vid jakt eller när du är ute i naturen och fotograferar djur och fåglar. Utrustningen är också ett kapitel för sig och det finns mycket att fundera över i val av kamera och objektiv. Men, det finns vissa basala tips som kan göra ditt foto bättre, oavsett om det gäller ett semesterfoto på barnen eller ett foto från en jaktsession i skogen.

photographer-967947_960_720Ett tips är att inte sätta motivet i mitten av bilden. Det är vanligt att ett foto tas på ett par personer som är placerade i mitten men en mer konstnärlig bild blir det ofta om du låter motiven vara mer åt sidan så att bakgrunden träder fram. Genom att sätta motivet i mitten av bilden försvinner bakgrunden på båda sidorna av bilden och bilden blir plattare och förstås också onaturlig med det poserande motivet.

Ett annat knep du kan använda dig av är att stå nära motivet. Många motiv blir mycket bättre av att få vara i fokus, såväl ansikten som löv som bilder på djur och vapen. Ansikten blir mer uttrycksfulla för man kan se mycket mer av det. Rynkor och smilgropar och blicken i ögonen får en att tolka in mer i bilden och låter en se saker som det vanliga ögat sällan tittar så noga på. Ett par steg ifrån och du har mycket bättre förutsättningar för en häftig bild. Om du inte kan komma så nära kan du förstås använda dig av objektiv och zoom.

Som fotograf gäller det också att experimentera och tänka nytt. Hur blir det om fotot tas i porträttformat istället för landskap, det vill säga ett stående foto, om du sänker exponeringstiden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *